Stap 1 controleer eerst of er een werkende internet verbinding is, als uw internet verbinding niet werkt kunnen uw toestellen zich niet aanmelden en kunt u niet bellen of gebeld worden. Als de internetverbinding is weggevallen, herstart dan uw modem-router, switch en toestellen in deze volgorde en wacht telkens 20 seconden tussen uit -en aandoen.

Stap 2 Zijn de problemen begonnen na de firmware update of vervanging van apparatuur? Doen de problemen zich voor sinds de ingebruikname van: -een  nieuwe internetverbinding of wijziging in uw netwerkconfiguratie? -een nieuwe modem/router, firewall, etc? Houdt u er dan rekening mee dat deze wijziging de oorzaak van uw telefoonprobleem kan zijn. onderzoek dit door de complexiteit in uw netwerk te reduceren.

Stap 3
heeft u ineens problemen met al uw IP-Telefoons? dan is de kans klein dat het aan de toestellen ligt. mogelijk heeft een stroom onderbreking, flinke onweersbui, een korte uitval van uw modem-router of onderhoud van internet provider gezorgd voor instabiliteit in het netwerk; IP-Telefoons zijn hiervoor vaak gevoelig. Wij adviseren u om eerst uw (ADSL of kabel-) modem-router te herstarten: doe deze uit, wacht 20 seconden en doe deze weer aan. Doe hetzelfde met de switch en tenslotte met uw IP-telefoontoestellen. Let op dat u de opstartcyclus van de IP-toestellen niet onderbreekt (bv door tijdens het opstarten de stekker eruit te trekken). Zo krijg alle apparatuur de kans om zich weer even opnieuw aan te melden.

Stap 4 Controleer of uw toestel op DND staat ingesteld, kunt u wel uitbellen maar niet meer ingebeld worden? Gaat een inkomend gesprek gelijk naar de voicemail? Check dan of de functie DND staat ingeschakeld. Dit kunt herkennen aan een icoon DND of een knipperend stopbord in het display. Haal uw toestel van DND af en test of u weer gebeld kunt worden.

Stap 5 controleer of uw toestel op Forwarding staat ingesteld. Ook kan er per ongeluk een forwarding op het toestel zijn ingesteld. Vaak ziet u dit ook terug met een icoontje in het display. Check of u display andere zaken ziet staan dan bij uw overige toestellen, of raadpleeg de handleiding van het toestel. Maak de forwarding ongedaan en controleer of alles weer naar behoren werkt.